veel gestelde vragen

We ontvangen regelmatig vragen. Over vitaminen, mineralen en over Optimax. Hieronder zie je de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen, maak dan gebruik van het contactformulier. We zullen zo snel mogelijk reageren.

Wat zijn vitaminen?

Vitaminen zijn essentiële chemische verbindingen die in onze voeding aanwezig zijn en via het voedsel in het lichaam terechtkomen. Vitaminen zijn onmisbaar bij veel processen die zich dagelijks afspelen in je lichaam, zoals groei, goed functioneren van het lichaam en het in stand houden van een goede gezondheid. Het lichaam kan de meeste vitaminen niet zelf maken (enkel kleine hoeveelheden vitamine K en D) en is daarvoor dus aangewezen op de voeding.

Leeftijd is aangepast naar geschikt vanaf 3 jaar
De leeftijdsaanduiding op onze Optimax kinder mulitvitaminen is aangepast naar geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
De Europese wetswijziging geeft aan dat multivitaminen vanaf heden geschikt zijn voor de leeftijd vanaf 3 jaar.
Aan de samenstelling van onze kinder multivitaminen is niks veranderd echter hebben wij de leeftijd aangepast omdat wij voldoen aan de Europese wetgeving.
Vanaf welke leeftijd mag mijn kind Optimax gebruiken?

Op elk product staat aangegeven vanaf welke leeftijd het product gebruikt mag worden. 

Let op door een Europese wetswijziging zijn kindervitaminen in NL vanaf heden geschikt vanaf 3 jaar. Op sommige Optimax producten staat nog vanaf 1 jaar. In de samensteling is niks veranderd. Wij hebben dit aangepast om te blijven voldoen aan de Europese wetgeving.

De meeste Optimax Kids producten zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar die goed kunnen kauwen aangezien het kauwtabletten en kauwcapsules betreft. 

Optimax Tiener Multivitaminen is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.Wat is referentie inname (RI)?

In Nederland moeten alle vitaminesupplementen voldoen aan wettelijke eisen. In de Europese wetgeving is vastgelegd wat op een etiket mag staan. Er moet bijvoorbeeld op staan welke vitaminen en mineralen erin zitten en in welke dosering.

Op het etiket van een supplement staat de referentie inname (RI) voor vitaminen en mineralen vermeld. De referentie inname is een Europees vastgelegde richtwaarde voor de hoeveelheid aan vitaminen en mineralen die een volwassene op een dag nodig heeft uit een gezonde en evenwichtige voeding. Het houdt dus geen rekening met geslacht, leeftijd etc. Soms zie je op een etiket Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) staan. Dit is voor vitaminen en mineralen hetzelfde als de RI.

Wat zijn mineralen?

Mineralen zijn stoffen die het lichaam, via de voeding, nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Wat dacht je van calcium, magnesium, kalium, fosfor en chloride? Stuk voor stuk mineralen waarvan is bewezen dat ze noodzakelijk zijn om je lichaam gezond te houden. Essentiële spoorelementen zijn chroom, ijzer, koper, zink, mangaan, jodium, seleen en molybdeen.

Is het tijdstip en de wijze waarop je voedingssupplementen inneemt belangrijk?

Het tijdstip en de wijze waarop je het beste Optimax voedingssupplementen kunt innemen, verschilt per product. Bekijk bij jouw product op welk moment en hoe die het beste ingenomen kunnen worden. 

Hoeveel vitamine D bevatten Optimax Kids Multivitaminen?

De nieuwe Optimax Kids Multivitaminen Aardbei, Vanille en Extra bevatten per dagdosering van 2 kauwtabletten 10µg Vitamine D3 per dag. Hiermee voldoen Optimax Kids Multivitaminen Aardbei, Vanille en Extra aan het advies van de Gezondheidsraad voor kinderen tot 4 jaar. 

De vitamine D in Optimax Kids Multivitaminen is van plantaardige oorsprong en dus geschikt voor veganisten.

Wat is er veranderd aan de producten van Optimax Kids met de nieuwe samenstelling en verpakking?

De Optimax Kids producten hebben een nieuw uiterlijk gekregen en de meeste ook een nieuwe formulering. Bij de  optimalisatie van de samenstelling is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen. De producten zijn allemaal gluten- en lactosevrij en zoveel mogelijk geschikt voor veganisten.

De vitamine D in Optimax Kids Multivitaminen is van plantaardige oorsprong en dus geschikt voor veganisten.

Wat betekent het dat Optimax producten geschikt zijn voor veganisten?

Optimax producten waar VEGAN op vermeldt staat, bevatten geen (sporen van) ingrediënten die afkomstig zijn van het lichaam van een dier of vervaardigd zijn door een dier.

Volgens de definitie is veganisme een levensstijl waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. (bron:veganisme.org/veganisme) 

Zijn Optimax producten geschikt voor vegetariërs en veganisten?

De volgende Optimax producten zijn geschikt voor veganisten: 

 • Optimax Kids Multivitaminen Aardbei 
 • Optimax Kids Multivitaminen Vanille 
 • Optimax Kids Multivitaminen Extra
 • Optimax Tiener Multivitaminen
 • Optimax Frutin

De volgende Optimax producten zijn geschikt voor vegetariërs:

 • Optimax Kids Multivitaminen Aardbei 
 • Optimax Kids Multivitaminen Vanille 
 • Optimax Kids Multivitaminen Extra
 • Optimax Tiener Multivitaminen
 • Optimax Kids Cranberry
 • Optimax Frutin
 • Optimax Magnesium
Wat betekent glutenvrij?

Er staat “glutenvrij” op de verpakking in het geval het product minder dan 20 mg gluten per kg bevat. 

Alle Optimax producten zijn glutenvrij.

Wat betekent lactosevrij?

Er staat “lactosevrij” op de verpakking in het geval het product geen melk of melkbestanden bevat. Wij testen onze producten volgens de stengst mogelijke methodes. 
Alle Optimax producten zijn lactosevrij.

Wat betekent suikervrij?

Er staat “suikervrij” op de verpakking in het geval het product minder dan 0.5 g suiker per 100 g bevat.

Hoe kan ik vitaminen en mineralen het best bewaren?

Supplementen blijven het best bewaard in de oorspronkelijke verpakking. Daarnaast is het belangrijk dat licht, hitte en vocht geweerd worden. Dit wordt het best bereikt wanneer de supplementen in een kast buiten de woonkamer, keuken of badkamer bewaard worden. Bewaar supplementen altijd buiten bereik van kinderen!

Kan ik een product gebruiken waarbij de houdbaarheidsdatum verstreken is?

Als het product over de houdbaarheidsdatum heen is, kan het zijn dat de hoeveelheid van de vitaminen en mineralen is afgenomen. Ook kunnen wij als fabrikant de kwaliteit en veiligheid van een product niet meer garanderen als de houdbaarheidsdatum verstreken is.

bear